top of page

Wat is overmatig alcoholgebruik?

Overmatig alcoholgebruik is de situatie waarin het alcoholgebruik van een persoon gepaard gaat met een verhoogd risico op het ontwikkelen van lichamelijke, psychische of sociale klachten.

Of er een "veilige" grens bestaat om alcohol te consumeren is moeilijk te bepalen. Wat we wel met zekerheid weten is dat alcohol een belangrijke impact kan hebben op onze gezondheid. De richtlijn van de hoge gezondheidsraad en het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) is daarom ook:
 

“Als je geen risico wil lopen, drink dan niet. Als je wel alcohol wil drinken spreid dit gebruik dan over enkele dagen en drink niet meer dan 10 standaardglazen.”
 

Maar waar komen die 10 standaardglazen vandaan?

Voor het bepalen van deze aanvaardbare wekelijkse inname werden de resultaten van 83 internationale wetenschappelijke studies gebundeld in één overzicht. In dit overzicht werd het effect van alcohol geanalyseerd op verschillende aandoeningen, maar ook op het algemene sterftecijfer. Hierin werd duidelijk dat vanaf een alcoholinname hoger dan 10 standaardglazen (=100 gram alcohol) het risico op sterfte exponentieel toeneemt.

Algemene sterfte gerelateerd aan alcoholgebruik

Afbeelding1.png

Risicoverhouding 

gram alcohol / week 

Het afkappunt van 100 gram alcohol per week in deze studie onderbouwt dus de keuze voor een richtlijn van 10 standaardglazen. Het is echter ook zo dat het beweren dat één glas alcohol je levensduur verkort of leidt tot een hoger risico op hart-of vaatziekten te kort door de bocht is.

PINO afbeelding.png

Of er een veilige grens is weten we nog niet zeker. Wat we wel weten is dat minder altijd beter is!

bottom of page